Испанското правителство отпусна 250 милиона евро за стимули при покупка на

...
Испанското правителство отпусна 250 милиона евро за стимули при покупка на
Коментари Харесай

Испания събужда автомобилния пазар със стимули за 250 млн. евро

Испанското правителство отпусна 250 милиона евро за тласъци при покупка на транспортни средства. 200 млн. евро ще отидат за закупуване на леки коли. Други 5 млн. евро са предопределени за възобновяване на мотоциклети, което значи, че 82% от проекта са разпределени единствено за тези два вида транспортни средства. Останалите 45 милиона евро са предопределени за леки микробуси (25 милиона евро) и за рейсове, микробуси и камиони (20 милиона евро). Това е отразено в проекта за икономическо възстановяване, оповестен този понеделник в Официален държавен вестник (BOE), откакто мярката беше утвърдена на ексклузивен Министерски съвет предишния петък, информира eleconomista.es. 

Тези тласъци ще бъдат отворени за всеки, закупил транспортно средство от 15 юни. Планът би трябвало да завърши на 31 декември 2020 година или когато средствата се изчерпат. 

Ползването на тласъци зе леки коли е обвързано с избор за транспортни средства раничени с енергиен етикет A или B, които от своя страна имат излъчвания под 120 gCO2/km или са транспортни средства на различни сили. В случай на търговски леки транспортни средства, се чака транспортните средства да са с излъчвания по-ниски от 155 gCO2/km.

Установява се лимит на транспортните средства, които могат да бъдат закупени от един на бенефициент - по едно при положение на физически лица, и до 30 за юридически лица. Въвежда се и горна граница на цените за леките коли от 35 000 евро, която се покачва до 45 000 при хора с понижена пъргавина или транспортни средства с етикет " СERO " за нулеви излъчвания. 

Помощта ще бъде употребена и за директното придобиване на транспортни средства от дилъри, които са регистрирани в Испания след 1 януари 2020 година В текста се показва, че с цел да се възползва от тези тласъци, кандидатът трябва да извършва правилно данъчните си отговорности, както и тези за социално осигуряване към момента на разпределяне на безвъзмездната помощ.

Размер на тласъците

За физически лица или за независимо заетите лица държавната помощ ще варира от 400 евро, при положение на клас „ C “ на Главна дирекция " Пътно придвижване ", или такива с енергиен етикет „ B “ на IDAE - Институтът за диверсификация и спестовност на сила към Министерството на промишлеността, енергетиката и туризма, до 4000 евро за модел с нулеви емисии. В случай, че транспортно средство е с нулеви излъчвания, производителите обещават да дадат спомагателни 1000 евро за придобиването на този вид модели, тъй че помощта да възлиза на 5000 евро.

За екомоделите помощта ще варира от 600 до 1000 евро, според от притежавания етикет „ B “ или „ А “. Тези суми ще бъдат увеличени с 500 евро при положение, че получателят е физическо лице с приход под 40-ия процентил от прихода или с понижена пъргавина, или транспортното средство за бракуване е на повече от 20 години.

Стимулите за леки търговски транспортни средства с 2500 кг оптималната позволена техническа маса, ще варират от 1000 евро за закупуване на модел със стикер „ C “ до 4000 евро за модели с марка `Zero`. За транспортни средства със стикер „ Еко “ помощта ще възлиза на 1200 евро. 

Ако транспортните средства надвишават масата от 2500 кг, отпусканите средства ще варират сред 2100 евро за модели със стикер „ C “, 2700 евро за тези, отличени като " Ecо " и 4000 евро за модели със стикер " Zero ".

Помощта за закупуване на мотоциклети за физически лица или независимо заети лица ще варира от 400 евро, ако има бензинов мотор, до 750 евро, в случай че е електрически. Допълнителни 500 евро могат да се дадат при положение на бракуване на транспортно средство на възраст над 20 години, бенефициенти с понижена пъргавина или тези, които принадлежат към семейства с месечен приход под 1500 евро.

Източник: eleconomista.es
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР